Įspūdinga Rudaminos meno mokyklos mokinių koncertinė -pažintinė kelionė į Prahą 2023 m

Šių metų gegužės 8-13 dienomis Čekijos Prahos Horni Počernice menų mokyklos kvietimu Rudaminos meno mokyklos mokiniai (Nikoleta Prokopčuk –klarnetas, Smiltė Kubickytė – saksofonas, Karolina Ragauskaitė – fleita, Eidvilė Zažecka – fleita), fleitos mokytoja (Agnietė Ivanauskaitė) bei mokyklos direktorius Jurij Krupičevič dalyvavo tarptautiniame projekte ,,Tarptautinis vaikų ir jaunimo simfoninis orkestras“ Prahoje.
Pučiamųjų instrumentų dalykų mokiniai kartu su mokytoja išvažiavo į savaitę trukusią koncertinę -pažintinę kelionę į Prahą, kurioje ruošėsi koncertams kartu su Rudaminos meno mokyklos ilgalaikiais partneriais iš Vokietijos (Dithmarscher muzikos mokykla Heide), Lenkijos (Varšuvos Frederiko Šopeno muzikos mokyklų tinklas) Lietuvos (Vilniaus r. Pagirių meno mokykla) bei Čekijos (Prahos Horni Počernice menų mokykla).
Jau sekančią dieną po atvykimo prasidėjo repeticijos kartu su simfoniniu orkestru, kurio vadovas bei dirigentas šių ilgamečių projektų iniciatorius ir mūsų mokyklos gerbiamas partneris, Dithmarscher muzikos mokyklos Heide direktorius Richardas Ferret.
Po darbingos repeticijos visi projekto dalyviai vyko į ekskursiją po Prahos senamiestį o vakare organizatoriai visus pakvietė į įspūdingą koncertą, kuris vyko nenupasakojamo grožio veidrodinėje koplyčioje miesto centre. Visi buvo sužavėti profesionaliai atliekama styginių kvarteto ir vargonų muzika.
Sekančią dieną vykome į vieną įspūdingiausių Prahos vietų – Šv. Vito katedrą, iš kurios atsiveria viso miesto panorama. Vėliau ekskursijos dalyviai turėjo laisvą laiką pasivaikščiojimui senamiestyje ir tolimesniems pasiruošimams koncertams. Repeticijos vyko teatre, kuriame jau kitą dieną turėjo įvykti pirmasis koncertas. Prisijungė ir vietiniai Čekijos muzikantai, tad orkestras jau suskambo visu gražumu.
Turėdami laisvo laiko, nutarėme dar pasigrožėti miestu, truputį iš kitos perspektyvos, keliavome į ekskursiją laivu. Po tikrai įdomios popietės mokiniai iškeliavo į generalinę repeticiją teatre, po kurios įvyko pirmasis projekto koncertas. Tarptautinis jaunimo simfoninis orkestras atliko daug žinomų kūrinių su originaliomis aranžuotėmis. Žiūrovai patyrė daug gerų emocijų bei negailėjo ovacijų muzikantams.
Kad truputį pailsėti prieš antrą projekto koncertą, iškeliavome į Prahos zoologijos sodą. Tai vienas didžiausių zoologijos sodų Europoje. Jam visam apeiti prireikė kelių valandų, tačiau laikas tikrai neprailgo.Atsigavę nuo miesto šurmulio, suskubome grįžti į generalinę repeticiją prieš baigiamąjį projekto koncertą. Šį kartą koncertas vyko pačiame centre esančioje vienoje seniausių Muzikos Konservatorijoje. Ir nors akustika reikalavo profesionalaus atlikimo, visi susitvarkė puikiai, susikaupė ir atliko kūrinius taip, kad žiūrovai norėjo pakartojimo, tad galima drąsiai sakyti, kad koncertas pavyko puikiai ir tiek klausytojai, tiek muzikantai išėjo su pačiomis geriausiomis emocijomis.
Tokie projektai skatina mokinių norą muzikuoti, dalyvauti projektuose ir dalintis muzika su kitais. Taip pat susidraugauja su kitų šalių muzikantais, todėl grįžta namo užmotyvuoti ir dar labiau nori tobulėti. Tikimės dalyvauti tokiuose projektuose ir toliau. Daugelis mūsų mokyklos mokinių, pagal bendradarbiavimo susitarimą, jau nuo 2011 m. nuolatiniai dalyviai tokio pobūdžio projektuose, dalyvavo jungtiniame vaikų ir jaunimo simfoniniame orkestre Vokietijoje, Lenkijoje, Latvijoje ir Lietuvoje, o kai kuriems Prahoje tai buvo visiškai nauja patirtis.
Visų mokinių vardu dėkojame Vilniaus r. Rudaminos meno mokyklos direktoriui Jurijui Krupičevičiui, už galimybę dalyvauti tokioje įspūdingoje bei motyvuojančioje koncertinėje-pažintinėje kelionėje Prahoje. Džiaugiamės, kad direktorius visada ieško galimybių mokyklos mokiniams pasirodyti tokio pobūdžio tarptautiniuose projektuose.

Fleitos vyresn. mokytoja Agnietė Ivanauskaitė