Projektas „Tarptautinė kelionė liaudies instrumentų balsais“ 2022

Šių metų balandžio 25-29 d. Rudaminos meno mokyklos akordeonininkų orkestras (vad. Bogdan Voicinovič) kartu su Pagirių meno mokyklos kanklininkių-skudutininkių ansambliu (mokyt. Rasa Mockūnienė) dalyvavo tarptautiniame kamerinės muzikos festivalyje Prahoje.

Šios kelionės į Čekiją visi labai laukė, todėl atsakingai ir entuziastingai ruošėsi festivaliui. Rudaminos meno mokyklos akordeonininkų orkestras paruošė dvi skirtingas koncertines programas, o tuo tarpu Pagirių meno mokyklos kolektyvas nutarė supažindinti festivalio dalyvius ir klausytojus su  lietuvių liaudies instrumentų savitu skambesiu.

Atvykusius dalyvius šiltai sutiko festivalio organizatoriai ir neleido nuobodžiauti: jau kitą dieną mokiniai ir jų mokytojai turėjome galimybę aplankyti vieną iš gražiausių senamiesčių Europoje, lankėsi Prahos muzikos instrumentų muziejuje, kuriame susipažino su Čekijos muzikos istorija, jų tautiniais bei įvairių epochų muzikos instrumentais. Buvo įdomu ne tik juos išvysti, bet ir išgirsti jų skambesį. Paskutinę festivalio dieną projekto dalyviai nuvyko į Prahos pakraštyje esančią pilį  (Chvalsky zamek). Jos muziejuje apžiūrėta paroda, kurioje buvo eksponuojamos lėlės, dekoracijos bei įvairios scenos iš animacinio filmuko „Pelės priklauso dangui“.

Po įsimintinų ekskursijų, vakarais laukė pasirodymai pilnose žiūrovų salėse. Pirmasis koncertas įvyko Prahos konservatorijos salėje, sužavėjusioje dalyvius puikia akustika. Kitą vakarą atlikėjai grojo Chvalsky pilies salėje. Šiame koncerte meno mokyklų kolektyvai bendrai atliko porą skirtingo stiliaus pjesių, o nuotaikingai užbaigusių savo pasirodymą Rudaminos meno mokyklos akordeonininkų salė entuziastingai prašė „bis“!  Festivalio renginiuose kartu su kolektyvais iš Lietuvos koncertavo Prahos meno mokyklos chorai ir vaikų simfoninis orkestras (Čekija),  Dithmarscher (Ditmaro) muzikos mokyklos barokinės muzikos ansamblis (Vokietija) bei vokalistai iš Varšuvos Frederiko Šopeno muzikos mokyklos (Lenkija). Džiugu, kad koncertuose žiūrovai įdėmiai klausėsi, negailėjo aplodismentų bei padėkos žodžių pasibaigus pasirodymams.

Rudaminos ir Pagirių meno mokyklų mokiniai grįžo kupini neišdildomų įspūdžių ir puikios nuotaikos. Koncertinės kelionės – tai ne tik puiki galimybė pasirodyti, išgirsti kaip muzikuoja kitų šalių atlikėjai, bet ir praplėsti akiratį, praturtinti savo vidų bei pasisemti įkvėpimo tolimesniems planams.

Dėkojame Rudaminos ir Pagirių meno mokyklų vadovams ir visiems kitiems už bendrystę, organizuotumą, gerą nuotaiką visos kelionės metu.

Daugiau išvykos akimirkų mūsų Facebook paskyroje:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5075904629164925&type=3