V FORTEPIJONO MUZIKOS FESTIVALIS „LENKŲ KOMPOZITORIŲ KŪRYBA“ skirtas F. ŠOPENO 210 – oms gimimo metinėms paminėti 2020 m.

2020 m. spalio 15 dieną Vilniaus r. Rudaminos  daugiafunkciniame kultūros centre vyko V fortepijono muzikos festivalis „Lenkų kompozitorių kūryba“, skirtas Frederiko Šopeno 210-oms gimimo metinėms paminėti. Renginį organizavo Rudaminos meno mokyklos fortepijono metodinė grupė.   Festivalis turėjo vykti balandžio mėnesį. Tačiau paskelbtas karantinas pakoregavo planus, renginį teko nukelti į rudenį. Deja, situacija dėl pandemijos nebuvo palanki mūsų planuotai šventei ir rudenį. Negalėjo atvykti į renginį dalyviai ir svečiai iš kitų šalių, kaip buvo planuota, nedaug dalyvių ir iš kitų mūsų šalies mokyklų turėjo galimybę dalyvauti. Iki paskutinės dienos nebuvom tikri ar renginys įvyks, bet, nepaisant visų kliūčių, festivalis įvyko.

Festivalis „Lenkų kompozitorių kūryba“ yra edukacinis renginys, skirtas praplėsti dalyvių ir klausytojų akiratį, supažindinti su lenkų kompozitoriais ir jų kūryba. Šiais metais minime  trijų iškilių lenkų kompozitorių jubiliejinius gimimo metus.   160 -os metinės pianisto kompozitoriaus ir politiko Ignaco Jano Paderewskio,  190 -os gimimo metinės pianisto – profesoriaus bei kompozitoriaus Teodoro   Leszetyckio,  ir žymiausio lenkų kompozitoriaus ir pianisto Frederico  Chopino 210 – os gimimo metinės.  Visi šie lenkų tautos menininkai paliko didžiulį indėlį  pasaulio fortepijono meno istorijoje. Šis V – as festivalis „Lenkų kompozitorių kūryba“ skirtas lemkų genijaus Frederiko Šopeno 210 -ms gimimo metinėms.  Viso renginio metu klausytojams buvo pasakojama apie F. Šopeną: trumpai apžvelgta kompozitoriaus biografija, kūryba. Kad klausytojai geriau įsimintų išgirstą informaciją,  pristatytas  trumpas video.  Festivalį labai praturtino ir papuošė vaizdo įrašai,  kuriuos prieš pat renginį mums atsiuntė kolegos  iš Lenkijos, Varšuvos F. Šopeno valstybinės muzikos mokyklos. Su dideliu malonumu klausėmės šios mokyklos moksleivių, kurie atliko F. Šopeno kūrinius. Labai dėkojame už glaudų bendradarbiavimą Varšuvos F. Šopeno valstybinės muzikos mokyklos direktorei Katažynai Lander.

Džiugu, kad festivalyje dalyvavo ne tiktai gausus Rudaminos meno mokyklos  fortepijono skyriaus mokinių būrys, bet atvyko dalyviai ir iš Vilniaus r. Pagirių meno mokyklos, bei Trakų r. Rūdiškių muzikos mokyklos. Festivalio metu skambėjo F. Šopeno ir kitų lenkų kompozitorių kūriniai. Kiekvienas kompozitorius buvo trumpai pristatytas. Iš viso nuskambėjo net 25 kūriniai, kuriuos atliko festivalio dalyviai. Šventės pabaigoje, visi mokiniai ir jų mokytojai buvo apdovanoti festivalio suvenyrais ir padėkos raštais. Po renginio vaišinomės šventiniu tortu.

Labai ačiū visiems, prisidėjusiems organizuojant šį renginį !


Rasa Šimkienė, Vilniaus r. Rudaminos meno mokyklos fortepijono metodinės grupės pirmininkė